Vybrané lahůdky na čerstvém vzduchu

Co by to bylo za den v alpské přírodě bez příjemné přestávky v některé z chalup nebo restaurací? Žádná jiná oblast v Rakousku se nemůže pyšnit tolika špičkovými masterchefy s kulinářským průvodcem “Via Culinaria” jako Salcbursko. Člověku na čerstvém vzduchu rychle vyhládne. Ideální čas nasměrovat lyže k nejbližšímu podniku.

Je libo sýr vyráběný přímo na salaších v horách? Čerstvé ryby z čistých salcburských řek? Zvěřinu z tamních lesů? Hovězí v biokvalitě ze skotu, který se celý den pase na zelených pastvinách? A na závěr sladkou tečku, například „Moar in der Pfoad“ či tradiční císařský trhanec „Kaiserschmarren“? Je toho spousta co ochutnat a laskominám se meze nekladou.

Čerstvé regionální produkty přímo z farem

Pohostinnost a příjemná atmosféra jde ruku v ruce s promyšlenou gastronomickou nabídkou. Naservírované pokrmy tvoří pouze regionální potraviny z lokálních produktů, které jsou vždy čerstvé a sezónní. Každá chata v Salcbursku má svou unikátní atmosféru i celkové pojetí. Některé z nich jsou moderní a velké, jiné jsou malé a velmi staré. Vychutnat si svůj pokrm můžete na terasách nebo předzahrádkách s nádherným výhledem na Alpy. V zimě se uvnitř zahřejete vedle krbu s plápolajícím ohněm a jen čekáte na delikatesy jako Kaspressknödel, Kasnocken nebo Kaiserschmarrn. V zimě přímo u sjezdovek či sáňkařských drah, v létě na útulných salaších uprostřed rozkvetlých luk.

V pravidelné nabídce nejčastěji bývá: hovězí a zvěřinové speciality, křupavé saláty, různé úpravy ovoce a zeleniny, knedlíky, noky, těstoviny, domácí polévky, domácí pečivo nebo koláče. K dispozici jsou i speciální chalupy pro příznivce alternativní kuchyně, vegetariánství, veganství a bio produktů. Hostitelé svoji produkci neustále inovují. Díky kreativitě a dovednostem kuchařských umělců s vyznamenáním Gault Millau si vychutnáte tak lahodná jídla, až se vám z toho zatočí hlava.

Kulinářský tip

Nedaleko apartmánu Alpáček se nachází chataBellevue Alm v Bad Hofgasteinu. Je jednou z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Její chloubou jsou vyhlášené klasiky jako žebírka nebo fondue (masové i sýrové). Pochoutka Kaiserschmarren se připravuje podle starého receptu s rozvarem ze švestek a šlehačkou.

Už se vám sbíhají sliny? Po vydatném sportovním výkonu dobijte energii a potěšte své chuťové pohárky v jednom z vyhlášených gastronomických podniků.