Gastronomické speciality v Salcbursku

Salcburská kuchyně je známá a oblíbená i daleko za hranicemi této krásné země. A rozhodně se není čemu divit. Odráží se v ní vše, co je pro tuto dechberoucí alpskou oblast typické. Co byste určitě měli ochutnat, pokud Salcbursko navštívíte?

Salcburská kuchyně: Jaká je?

Rakouské Alpy jsou charakteristické čistou přírodu a pracovitostí, pečlivostí i pohostinností zdejších obyvatel. 

Setkat se zde můžete s útulnými venkovskými hostinci, horskými salašemi, útulnými kavárnami s typickou rakouskou kulturou i špičkovými kuchaři v luxusních restauracích. A právě díky této jedinečné kombinaci inovátorství s tradicemi a láskou k životu má salcburská gastronomie tolik příznivců.

Co sníst a vypít v Salcbursku?

Ne nadarmo se říká, že ty nejobyčejnější věci v nás zanechávají ty nejsilnější vzpomínky. A to rozhodně platí i o delikátním jídle a pití, které na vás na území Salcburska čeká.

Například takové prkénko Brettljause je pro zahnání hladu i chuti po celém dni na horách „jako stvořené“. Zvěřinová klobása, špek, žluté pastevecké máslo a kořeněný pivní sýr v kombinaci se zeleninou a poctivým domácím chlebem s křupavou kůrkou si určitě zamilujete.

Mezi to vůbec nejtradičnější salcburské jídlo patří dušené taštičky Schlutzkrapfen připravující se ze směsi žitné a pšeničné mouky, zatímco náplň uvnitř tvoří telecí nebo hovězí maso, případně brambor. Plní se však i špenátem, červenou řepou či slaninou. 

Uniknout by vám neměla ani místní Krautsuppe, tedy zelňačka, která bývá plná knedlíčků všech druhů.

Na své si zde přijdou milovníci piva, neboť ta zde vařená mají vynikající chuť i díky výjimečné vodě z horského masivu Untersberg. Sladkou tečkou za svým salcburským gastro zážitkem můžete udělat císařským trhancem neboli Kaiserschmarrn, který je znám již od dob Rakouska-Uherska.

A jestliže se to oblasti Salcburska vydáte, můžete využít služeb apartmánu Alpáček, který nabízí výhodné ubytování v rakouských Alpách v centru lyžařského a lázeňského střediska Bad Hofgastein.