Tradiční rakouská kuchyně a její speciality

Rakouská kuchyně využívá surovin té nejvyšší kvality. Ne nadarmo bývá Rakousko považováno za „zemi požitkářů“. Patrný je vliv německé, maďarské, italské i české kuchyně. Právě z tohoto důvodu nám zdejší pokrmy často připomínají naše domácí jídla. Jsou pro ně typické různé druhy masa (především hovězí a telecí či zvěřina), masné výrobky (výborné párky a klobásy), ryby (sladkovodní), vejce, různé druhy zeleniny, knedlíky, pečivo, smažené pokrmy a sladkosti. Jídla jsou zde vydatná a také tučná. Často se dochucují špekem, smaženou cibulkou nebo se připravují na sádle. Buďte tedy připraveni na to, že mohou být tučnější než ta, na která jste zvyklí. Jistě si na nich však pochutnáte.

Jaká tradiční rakouská jídla byste měli vyzkoušet:

Polévky

V Rakousku jsou polévky velmi oblíbené. Především pro alpské části země je typická Frittatensuppe – hovězí vývar s celestinskými nudlemi. Pro Tyrolsko je typická Tiroler Germsuppe – opět hovězí vývar, pro změnu však s játrovými knedlíčky. Ve Štýrsku vaří Kürbiskremsuppe – krémovou dýňovou polévku. Tu však mimo Štýrska často nenajdete. Ze zahraničních kuchyní se dnes v Rakousku setkáte s Tomatensuppe – čili rajskou polévkou nebo gulášovkou.

Hlavní chody

Snad nejznámějším jídlem je vídeňský řízek Wienerschnitzel – smažený plátek telecího masa v trojobalu s bramborovým salátem. Dalším známým hlavním chodem je Tafelspitz – hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborami a křenovou omáčkou. Dále pak známý Tyrolský gröstl – kousky hovězího masa s bramborami a volským okem nebo také Tyrolské knedlíky – slavné špekové knedlíky s uzeným masem a zelím. Oblíbené rakouské jídlo převzaté z maďarské kuchyně je guláš, který se zdobí syrovou cibulí. Známou přílohou v podobě těstovinových noků se sýrem a smaženou cibulkou pak představují špecle.

Dezerty

Rakouská kuchyně je velmi bohatá na výtečné dezerty. Jedním z nejznámějších je Sacherův dort – dort s meruňkovou marmeládou a čokoládou známý po celém světě. Další známý dezert je Císařský trhanec – trhanec ze sladkého těsta s jablečným pyré. Slavné jsou také Mozartovy koule – čokoládové kuličky s marcipánem a nugátem. Původním rakouským dezertem je i v Česku známý jablečný štrúdl s rozinkami, tzv. Apfelstrudl. Také palačinky a žemlovka pocházejí původně z Rakouska.

Nápoje

Tradičním rakouským nápojem podávaným především k dezertům je vídeňská káva s našlehanou smetanou. Jejím oblíbeným typem je melange – káva s horkým mlékem a šlehačkou. Kromě vídeňské kávy můžete ochutnat místní černou kávu (mocca) nebo kávu s alkoholem, např. fiaker (s rumem nebo pálenkou).

Zapomenout nesmíme na rakouské víno. Hlavními oblastmi pěstování jsou Burgenland a Dolní Rakousko. Především v údolí Wachau a ve východním cípu země u hranic s Maďarském se nachází oblíbené vinařské oblasti.

Rakušané také hojně pijí pivo. Mezi nejpopulárnější značky patří například štýrský Gösser nebo salzburský Stiegl.  

Almdudler je zdejší typická bylinná limonáda, která se snaží stát národním nápojem. Almradler je mix limonády s pivem. Celosvětově nejznámějším rakouským nápojem je RedBull. Jedná se o energetický nápoj na základě thajské receptury.

 

Rozdílnosti rakouské kuchyně

Přírodní podmínky v Rakousku jsou zásadně odlišné v západní a ve východní části země, což také způsobuje rozdíl v přípravě typických pokrmů. Na západě se nacházejí Alpy a je zde vyloženě horské podnebí – místní zemědělci tu tedy mají výborné příležitosti pro chov skotu. Typickými pro tuto oblast jsou mléčné produkty, sýry a samozřejmě maso. Na východě potom najdeme pouze roviny, na kterých jsou zase podmínky vhodné pro pěstování kukuřice, obilí či zeleniny. V těchto místech tedy ochutnáte daleko více zeleninových příloh než v horách.

Apartmán Alpáček leží v srdci lázeňského městečka Bad Hofgastein v Salcbursku. Mezi nejznámější salcburské produkty patří již zmíněné Mozartovy koule. Další specialitou jsou Salzburger Nockerln. Jde o nákyp z bílkového těsta s minimem mouky zapečený v troubě a servírovaný s ovocným pyré. Z moučníků stojí za zmínku i císařský trhanec nebo Alpenknödel s vanilkovým krémem (velký knedlík plněný povidly). Milovníci masa zase ocení guláš z místní zvěřiny s brusinkovou marmeládou. Na dovolené v Rakousku si jistě užijete kulinářských dobrot do sytosti. A nezapomeňte, že nejlépe chutná s výhledem na rakouské Alpy. Dobrou chuť!