Sportgastein – ideální výletní cíl

Sportgastein je ideálním místem pro lyžování i letní turistikuPokud svou dovolenou trávíte v přímo v Gasteinském údolí, nebo alespoň v regionu Salzburgska, návštěva Sportgasteinu by vám neměla ujít. V zimě se jedná o jedno z terénově nejzajímavějších středisek v Alpách. Kromě fantastických sjezdovek jsou zde vystavěné i běžkařské a turistické tratě.

Na Sportgastein se však vyplatí si zajet i v létě, kdy lanovka většinou nejede. Spodní stanice lanovky se nachází v nádherném rozlehlém údolí s možností krásných vycházek (i s kočárkem), túr nebo jen příjemného rozjímání v kolibě. Lanovka je za celé léto v provozu pouhé tři dny. Pokud máte to štěstí, že jste se svou dovolenou trefili právě do nich, rozhodně toho využijte. Můžete to brát třeba jako malou výhru v loterii…

Ať už míříte na Sportgastein v zimě či v létě, dostanete se sem z vesnice Bockstein (z Bad Hofgasteinu přes Bad Gastein, odtud je vše již dobře značeno). Kousek za vesnicí začíná krásná vysokohorská silnice Gasteiner Alpenstrasse. Silnice se šplhá z počáteční výšky 1 083 m do 1 588 m a vede několika tunely. V období dešťů a tání vám nabídne výhled na mnoho krásných horských vodopádů. Silnice je dlouhá 7 km, je nově opravena a dostatečně široká. Její absolvování vám nabídne krásné výhledy na okolí, ale nezvýší vám tep tolik jako jiné úzké vysokohorské cesty. O auto se bát nemusíte, stoupání je pozvolné.

Výjezd po silnici je zpoplatněn (viz tabulka níže). Cenu zhruba jednoho rakouského piva vám doporučujeme obětovat. Za ten zážitek to stojí. Pokud přijíždíte autem, mějte na paměti, že vjezd je povolen od 8:00 do 18:00. V této době je v provozu závora a vybírá se zde mýto. Výjezd není časově omezen.

Pokud se na Sportgastein chcete podívat, ale nechcete brát auto, využijte možností Skibusů (v zimě). Nebo hromadné dopravy v Gasteinském údolí. Jednosměrná jízdenka (s Gasteinskou kartou) vás přijde na 1euro pro dospělého, pro dítě pak na polovinu.

Ceny mýtného

Druh přepravy Cena mýtného
Osoba v autě/na motorce 5 €
Osoba v autě/na motorce s Gasteinskou kartou 4,50 €
Osoba v autobuse* 4 €
Deset vstupů 39 €
Děti ve věku 10 až 15 let 1,50 €
Děti do 10 let Zdarma

 

*Držitelé platného Skipasu zdarma. Běžkaři používající Skibus také zdarma (i bez Skipasu).

 

Letní provoz lanovky na Sportgastein

Sportgastein – Bockstin (1 590 m – 2 686 m)

Dny provozu lanovky:

20. července

9. srpna

10. srpna

Provozní doba 9:00 – 15:30